Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Η ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι πολικές περιοχές της γης εκτείνονται Βόρεια και Νότια των Αρκτικών (Πολικών) κύκλων της.Έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάντα πλάγια σ΄αυτές.
Η Βόρεια Πολική ζώνη περιλαμβάνει περιοχές της Ευρώπης (Λαπωνία-Γροιλανδία) της Ασίας (Σιβηρία) και της Βόρειας Αμερικής (Αλάσκα - Βόρειος Καναδάς),ενώ η Νότια Πολική ζώνη περιλαμβάνει την Ανταρκτική.
Στις πολικές περιοχές, η πολική ημέρα και η πολική νύχτα διαρκούν έξι μήνες η καθεμιά. Η θερμοκρασία κατεβαίνει στους -60ο C και η βλάστηση αναπτύσσεται μόνο για δυο μήνες στη βόρεια πολική ζώνη είναι της τούνδρας και της τάιγκας νοτιότερα. 
Στις  βόρειες πολικές περιοχές κατοικούν Εσκιμώοι και Λάπωνες ενώ στην Ανταρκτική επιστήμονες και ερευνητές.








ΕΣΚΙΜΩΟΙ


ΙΓΚΛΟΥ ΕΣΚΙΜΩΩΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.......



Α Σ Ι Α- Σ Ι Β Η  Ρ Ι Α



ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ - Α Λ Α Σ Κ Α



ΕΥΡΩΠΗ - Γ ΡΟ Ι Λ Α Ν Δ Ι Α







ΖΩΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ


Οι Εσκιμώοι(Κλικ), επιβίωσαν σε δύσκολο περιβάλλον, έχοντας στη διάθεσή τους κόκαλα, δέρματα ζώων και ξύλα. Είναι κυνηγοί και ψαράδες. Κυνηγούν τη φώκια,κατασκευάζουν βάρκες (καγιάκ) και χρησιμοποιούν κύβους παγωμένου χιονιού για τα σπίτια τους.(ιγκλού)

ΛΑΠΩΝΙΑ & Ο ΜΕΓAΛΟΣ ΒΟΡΡΑΣ




Οι Λάπωνες,νομαδικός λαός, ζουν στη Βόρεια Ευρώπη και έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον τάρανδο από τον οποίο παίρνουν το κρέας,το γάλα και το δέρμα του.


ΛΑΠΩΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ


ΈΛΚΗΘΡΑ ΣΚΥΛΩΝ
Το Σέλας είναι είναι το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και που παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές (εξ ου και Πολικό Σέλας), τόσο στο Βόρειο ημισφαίριο όσο και στο Νότιο αποκαλούμενο ανάλογα "Βόρειο Σέλας" και "Νότιο Σέλας".

ΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :