Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια και μπροστά στον κίνδυνο των εμφυλίων συγκρούσεων που επικράτησαν λόγω της αναρχίας, οι Μεγάλες Δυνάμεις επιλέγουν τον Όθωνα (Κλικ),ανήλικο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας, ως βασιλιά της Ελλάδας.


Το μικρό ελληνικό κράτος περιλάμβανε τη Στερεά Ελλάδα ,την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες στα σύνορά του, ενώ ο πληθυσμός του μόλις που έφτανε το ένα εκατομμύριο! 

Ο νεαρός βασιλιάς Όθωνας.


Ο Όθωνας έφτασε στο Ναύπλιο το Γενάρη του 1833 και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους Έλληνες. 


'Ομως ο νεαρός βασιλιάς ήταν ανήλικος και για τρία χρόνια την εξουσία ασκούσαν οι τρεις Βαυαροί Αντιβασιλείς - Επίτροποι,ο Άρμανσπεργκ,ο Μάουρερ και ο 'Ειντεκ.Οι Bαυαροί πήραν δραστικά μέτρα για την ανασυγκρότηση του κράτους.
Η περίοδος της βασιλείας του Όθωνα χωρίζεται σε τρεις περιόδους:

  • της Αντιβασιλείας 1833-1835
  • της Μοναρχίας 1835-1843
  • της Συνταγματικής Μοναρχίας 1843-1862

Οι τρεις Βαυαροί Αντιβασιλείς, Άρμανσπεργκ, Μάουρερ,'Ειντεκ 

Διοικητικός χάρτης του 1833

Χώρισαν όπως βλέπουμε παραπάνω το κράτος σε δέκα νομούς και τους νομούς σε δήμους για να διοικηθεί καλύτερα. Ο στρατός έγινε τακτικός με σώματα ιππικού και πυροβολικού. Ενισχύθηκε με 7000 Βαυαρούς στρατιώτες (αρκετοί πέθαναν από τυφοειδή πυρετό) και δημιουργήθηκε η χωροφυλακή για την πάταξη των ληστρικών συμμοριών που λυμαίνονταν όλη τη χώρα.
Το ίδιο διάστημα η Eκκλησία έγινε Αυτοκέφαλη (Αυτοδιοίκητη) ώστε  να μην επεμβαίνουν οι Τούρκοι στα εσωτερικά της.
το ελληνικό ιππικό
Το σπίτι που έμενε ο αντιβασιλέας Άρμανσπεργκ στο Ναύπλιο
ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ(ΚΛΙΚ)


Ο Όθωνας συνοδευόμενος από τους Αντιβασιλείς και τη βαυαρική φρουρά του.

Το βασιλικό ζεύγος Όθωνας και Αμαλία 

Η λέμβος 'ΟΥΡΑΝΙΑ' φτιαγμένη για το βασιλικό ζεύγος


Το 1834 η Αθήνα,μια μικρή πόλη των 4.000 κατοίκων, επιλέγεται να γίνει η νέα πρωτεύουσα του  κράτους λόγω της θέσης και της μεγάλης της ιστορίας.
Δυστυχώς όμως τα προβλήματα δε λύνονται, εξαιτίας της φτώχειας και της πολιτικής κατάστασης που δεν ήταν καλή. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συνέχιζαν να δηλητηριάζουν και να διαιρούν τους Έλληνες(κόμματα-δορυφόροι). 
Αποτέλεσμα ήταν να εκδιώκονται οι οπλαρχηγοί και ο Κολοκοτρώνης μαζί με το γιο του Γενναίο ,τον Πλαπούτα και τον Κίτσο Τζαβέλα να φυλακιστούν και να καταδικαστούν σε θάνατο!!!! 
Η φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο

Οι δικαστές Γεώργιος Τερτσέτης (Κλικ)και Αναστάσιος Πολυζωίδης (Κλικ) αρνήθηκαν να υπογράψουν τη θανατική ποινή και έτσι απέτρεψαν μια μελανή σελίδα στην ιστορία μας.
Ο Γεώργιος Τερτσέτης επισκέφτηκε το "Γέρο του Μοριά" στη φυλακή και εκεί έγραψε τα απομνημονεύματά του.

ΤΕΡΤΣΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ

Χωροφύλακες συλλαμβάνουν αντιφρονούντα αγωνιστή!


Ο Όθωνας και οι Βαυαροί δυσαρέστησαν τους Έλληνες.Εκτός από ότι δε γνώριζαν την ελληνική νοοτροπία και γλώσσα,κυβερνούσαν απολυταρχικά.Μια δίκαιη διακυβέρνηση που όλοι περίμεναν, δεν ήρθε ποτέ και αγωνιστές της επανάστασης ταπεινώθηκαν και παραμερίστηκαν τελείως.
Στις 3 Σεπτέμβρη του 1843 λαός και στρατός επαναστάτησαν και απαίτησαν από το βασιλιά να παραχωρήσει Σύνταγμα. Επικεφαλής της εξέγερσης ήταν ο συνταγματάρχης Δημήτριος Καλλέργης (Κλικ) και ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Εκεί μπροστά στα Ανάκτορα -σημερινή Βουλή- ο Όθωνας αναγκάστηκε να παραχωρήσει Σύνταγμα χωρίς όμως να αλλάξει τον τρόπο διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ

Παρότι ο Όθωνας πίστευε στη "Μεγάλη Ιδέα",δηλαδή στην απελευθέρωση και των άλλων σκλαβωμένων Ελλήνων, οι προσπάθειές του απέτυχαν και η απογοήτευση του λαού μεγάλωνε.
Ένα νέο κίνημα που ξέσπασε το 1862 τον ανάγκασε να επιστέψει στη Βαυαρία. 
πορτραίτο του Όθωνα με φουστανέλα 
Ο¨Όθωνας φεύγει οριστικά από την Ελλάδα 




Η ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ

Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)


Δεν υπάρχουν σχόλια :