Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H Θράκη,η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα-Μαθαίνω την 4η παράγραφο για τη Θράκη προφορικά***

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΓΗ


Γιατί δεν καίγεται ο Οβελίξ;
Μάθαμε στην περυσινή Φυσική ότι για να να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός σώματος θα πρέπει να απορροφήσει περισσότερη ενέργεια και αντίστροφα.
Όταν ένα θερμό με ένα ψυχρό σώμα έρχονται σε επαφή, τότε μεταφέρεται ενέργεια από το θερμό προς το ψυχρό και αλλάζει η θερμοκρασία τους. Την ενέργεια αυτή που μεταφέρεται μεταξύ των δύο σωμάτων την ονομάζουμε θερμότητα. Το σώμα που προσφέρει τη θερμότητα ψύχεται, δηλαδή η θερμοκρασία του ελαττώνεται,ενώ αυτό που τη δέχεται θερμαίνεται και η θερμοκρασία του αυξάνεται.
Η μεταφορά θα σταματήσει όταν επέλθει θερμική ισορροπία.(Κλικ)
 

Θερμότητα είναι η ενέργεια που ρέει(κυλάει)από το ένα σώμα στο άλλο λόγω της διαφοράς  θερμοκρασίας τους.Η ροή αυτή γίνεται με αγωγή, ρεύματα και ακτινοβολία,χωρίς να μετακινείται ύλη.KΛΙΚ
 
Για να έχουμε μετάδοση θερμότητας με αγωγή θα πρέπει:
  • τα σώματα να βρίσκονται σε επαφή
  • να υπάρχει διαφορά θερμοκρασίας  
 
 

Η θερμότητα δε μεταδίδεται εύκολα σε όλα τα σώματα γιατί τα μόριά τους δεν είναι όμοια και δεν επιτρέπουν εύκολα τη μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης.
Έχουμε καλούς και κακούς  αγωγούς θερμότητας.Οι καλοί αγωγοί λέμε ότι έχουν μεγάλη θερμική αγωγιμότητα και τέτοιοι είναι κυρίως τα μέταλλα χαλκός,σίδηρος,αλουμίνιο,χρυσός κ.α.
Κακοί αγωγοί ή θερμομονωτικά υλικά είναι το γυαλί, το ξύλο, το πλαστικό, ο φελλός, το χαρτί, ο ακίνητος αέρας κτλ


Δεν υπάρχουν σχόλια :