Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ
To μαρτυρικό νησί της Κύπρου κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια με συνεχή ελληνική παρουσία.Τα αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι αναπτύχθηκε σπουδαίος πολιτισμός κατά την αρχαιότητα.


Ελληνισμός και χριστιανισμός συμπορεύθηκαν κι εκεί στα χρόνια του Βυζαντίου.Η σπουδαία γεωγραφική θέση του νησιού στην Ανατολική Μεσόγειο και ο πλούτος του, ήταν αιτία να γνωρίσει πολλούς κατακτητές. Σαρακηνούς, Φράγκους, Τούρκους, Βενετούς ,Ιωαννίτες ιππότες, Άγγλους............




Το 1571 οι Οθωμανοί την κατακτούν, κάνοντας σφαγές και λεηλασίες σε βάρος του κυπριακού πληθυσμού,ενώ το 1878 η μεγαλόνησος περνά στην κατοχή των Βρετανών,οι οποίοι διοικούν το νησί ως αποικία τους.Οι Ελληνοκύπριοι ποτέ δεν έπαψαν να επιθυμούν την ελευθερία τους και να αγωνίζονται για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ.ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ - ΚΛΙΚ ΕΔΩ



Η Δημοκρατία της Κύπρου,παρά την αντίδραση της Τουρκίας και τις αντιρρήσεις των Η.Π.Α. εντάχθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου του 2004. 
Μια εβδομάδα νωρίτερα ο αείμνηστος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος - ΚΛΙΚ, σε ένα συγκινητικό διάγγελμα προς τον κυπριακό ελληνισμό, ζήτησε να καταψηφιστεί το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 26ης Απριλίου 2004,λέγοντας μεταξύ άλλων: ''Παρέλαβα κράτος και δε θα παραδώσω κοινότητα".
Ο ελληνοκυπριακός ελληνισμός απέρριψε με ποσοστό 76% μια επώδυνη λύση που θα έκανε την Τουρκία κυρίαρχη στο βόρειο μέρος του νησιού και συγκυρίαρχη στο νότιο.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος κοίταξε στα μάτια την Ιστορία και ύψωσε το ανάστημά του ως Έλληνας απέναντι σε Αμερικανούς,Ευρωπαίους και Έλληνες πολιτικούς που επιθυμούσαν μια λύση επώδυνη αλλά όχι έντιμη..........

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια :