Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ, Ο ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ



Το  ιερό παλάτι, έργο του Μέγα Κωνσταντίνου, ήταν ένα μεγάλο οικοδομικό συγκρότημα. Εκτός από την κατοικία του αυτοκράτορα, είχε πολλά κύρια και δευτερεύοντα κτίρια, βοηθητικούς χώρους, στοές, λουτρά, κήπους με πλούσια διακόσμηση.


                                                                                       Παρουσίαση:Παύλος Κώτσης



Αναπαράσταση: Ο ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Ο ιππόδρομος - ΚΛΙΚ ήταν προέκταση του παλατιού.Είχε ως πρότυπο το Κολοσσαίο της Ρώμης και μπορούσε να φιλοξενήσει 80.000 θεατές στις μαρμάρινες κερκίδες του.Εκεί γίνονταν οι αγαπημένοι αγώνες των Βυζαντινών οι ιπποδρομίες, καθώς γιορτές και τιμές σε ξένους άρχοντες και πρέσβεις άλλων χωρών.

Ιπποδρομίες


Βίντεο: Ο Ιππόδρομος της Κωνσταντινούπολης

Πολλές φορές ο αυτοκράτορας παρακολουθούσε τους αγώνες, οι θεατές τον επευφημούσαν και εξέφραζαν τα αιτήματα ή τα παράπονά τους.
Η οργάνωση των ιπποδρομιών είχε ανατεθεί στους Δήμους. Οι Δήμοι ήταν αθλητικά σωματεία, είχαν οπαδούς και ξεχώριζαν από τα χρώματα των στολών τους.Κυριότεροι ήταν οι Πράσινοι ,οι Βένετοι,οι Λευκοί και οι Κόκκινοι.Το πάθος για τη νίκη τους έκανε να φιλονικούν μεταξύ τους.

Μέρος της πλατείας Σουλτάν Αχμέτ που βρίσκεται σήμερα στη θέση του ιπποδρόμου


Τα άλογα του Λυσίππου

Στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, πάνω από την αφετηρία των ιπποδρομιών, ήταν στημένα τα τέσσερα χάλκινα άλογα του αρχαίου γλύπτη Λυσίππου. Εδώ τα έφερε (το 390 μ.Χ.) ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α΄ από τη Χίο, την πατρίδα του Ομήρου. Κι έμειναν 800 περίπου χρόνια, ως το 1204 μ.Χ. Τότε κατέλαβαν την Πόλη οι Βενετοί και τα μετέφεραν στην πατρίδα τους. Ο Γάλλος αυτοκράτορας Ναπολέων τα μετέφερε για κάποια χρόνια στο Παρίσι. Το 1814 ξαναγύρισαν στη Βενετία και ως σήμερα κοσμούν την πλατεία του προστάτη της Αγίου Μάρκου. Η ιπποδρομία δεν τελείωσε. Το τέρμα της είναι στη Χίο...   
                                                          (ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ)


 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Σ
1.Τι περιλάμβανε το κτιριακό συγκρότημα του Ιερού Παλατιού της Κωνσταντινούπολης;
2.Τι αγώνες και εκδηλώσεις γίνονταν στον ιππόδρομο;
3.Τι ήταν οι Δήμοι και τι σας θυμίζουν σήμερα;
4.Πώς βρέθηκαν τα χάλκινα άλογα του Λυσίππου στη Βενετία;


Δεν υπάρχουν σχόλια :