Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης-Στην ερώτηση 4 του blog γραπτή απάντηση στο τετράδιο***

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, EΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ


Πρώτη φροντίδα του Ιουστινιανού μετά τη "στάση του νίκα", ήταν να αποκαταστήσει τις καταστροφές.Έπρεπε η Κωνσταντινούπολη να γίνει ακόμα καλύτερη.

Επιθυμία του ήταν να κατασκευαστεί ο ναός της Σοφίας του Θεού ο επιβλητικότερος στον κόσμο και να ζήσει αιώνες.Οι δυο αρχιτέκτονες Ανθέμιος και Ισίδωρος ξεκίνησαν το 532 μ.Χ.το χτίσιμο του ναού στο ρυθμό της βασιλικής με τρούλο.Ένα σχέδιο πρωτοποριακό για την εποχή που χρησιμοποιείται ως τις μέρες μας!

Το εσωτερικό του ναού με τον τρούλο
Χιλιάδες τεχνίτες, πολύτιμα μάρμαρα, δυσεύρετα υλικά μεταφέρθηκαν από όλη την αυτοκρατορία στην Πόλη.Οι εργασίες κράτησαν πέντε χρόνια και στις 27 Δεκεμβρίου 537 μ.Χ. έγιναν τα πρώτα εγκαίνια του ναού,που ήταν πραγματικά ο καλύτερος στον κόσμο.Ο Ιουστινιανός, όταν προσήλθε στο ναό, σήκωσε τα μάτια του στον ουρανό και ψιθύρισε:
"Νενίκηκά σε Σολομώντα"


Ο ναός συνδέθηκε με την πορεία του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης.Εκεί στέφονταν οι αυτοκράτορες, οι πατριάρχες, βαπτίζονταν οι πορφυρογέννητοι, τελούνταν οι δοξολογίες των θριάμβων και οι παρακλήσεις του λαού για τη σωτηρία της Πόλης όταν κινδύνευε.

Ψ Η Φ Ι Α Κ Η   Π Ε Ρ Ι Η Γ Η Σ Η

Κάνε κλικ επάνω στην εικόνα για να δεις την Αγία Σοφία όπως είναι σήμερα.Υπάρχουν 20 σημεία-κάμερες, όπου μπορείς να απολαύσεις τη μεγαλοπρέπεια του ναού.Καλή περιήγηση!

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

                                                                  Πηγή:Γιάννης Σουδίας

ΠΑΡΑΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:Ο ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΘΡΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Ας δούμε λοιπόν τι λέει αυτός ο θρακικός θρύλος.

«Ήταν ο καιρός που ο αυτοκράτορας στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγία Σοφία. Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάνει ένα σχέδιο και ύστερα και άλλο και ύστερα και άλλα σχέδια, πώς να χτιστεί η μεγάλη εκκλησία . Κανένα όμως από αυτά τα σχέδια δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας κάθε μέρα προβληματιζόταν και πιο πολύ και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάξει.
Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο αυτοκράτορας να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει κάτω. Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μια μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα. 
Βγάζει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς ότι όσοι έχουνε μελίσσια να τ΄ ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί το αντίδωρο. Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του μελίσσια και τι βλέπει; Είχανε καθίσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μια εκκλησία πανέμορφη σκαλιστή και μεγαλοπρεπή, που δεν είχε όμοιά της σ΄ ολόκληρη την Οικουμένη. Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια μέσα κι έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Αγία Τράπεζα τελειωμένη. Την είχαν αποτελειώσει σ΄όλα της την εκκλησία, και επάνω στην Αγία Τράπεζά της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.
Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θαύμασε το τέλειο σχέδιό της. Την είδε κατόπιν και ο αυτοκράτορας και ήταν όλος χαρά. Το σχέδιο που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγία Σοφία!!!


Βίντεο:Αγία Σοφία-Θέα από το Υπερώο


Δεν υπάρχουν σχόλια :