Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H κρίση στα Βαλκάνια.Επιλογή της 1ης ή της 4ης ερώτησης για γραπτή ανάπτυξη***

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΣΑΥΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ



Μεγάλο μέρος του πληθυσμού στα βυζαντινά χρόνια ζούσε στην ύπαιθρο, στα χωριά και στις κωμοπόλεις.
Τα χωριά ήταν χτισμένα κοντά στις πλαγιές των λόφων σε πηγές και ποτάμια,με την πλατεία και τη μεγάλη εκκλησία τους.Εκεί γινόταν το πανηγύρι όπου οι κάτοικοι γιόρταζαν τον προστάτη Άγιο του χωριού.

Διώροφη κατοικία
Τα σπίτια της υπαίθρου ήταν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών τους.Τα σπίτια των Δυνατών ήταν διώροφα με αυλές, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους.
Πλούσιοι και φτωχοί φρόντιζαν να μην λείπουν τα απαραίτητα για τη διατροφή της οικογένειάς τους:λάδι,σιτάρι,κρασί και μέλι που το χρησιμοποιούσαν αντί ζάχαρης.
Οι γυναίκες είχαν την επιμέλεια των παιδιών,του σπιτιού και του φαγητού.Πολλές κεντούσαν, έπλεκαν, ύφαιναν και βοηθούσαν στα χωράφια τις περιόδους συγκομιδής.
Ελαιομάζωμα
Οι κάτοικοι της υπαίθρου ήταν γεωργοί και βοσκοί.Σε κάθε χωριό υπήρχε δική του περιφέρεια με κήπους,περιβόλια,καρποφόρα δέντρα και καλλιέργειες,καθώς και κοινόχρηστη περιοχή με βοσκοτόπια και δάση για την προμήθεια ξύλων.Μια ευχάριστη ενασχόληση των κατοίκων ήταν το κυνήγι.

Κυνήγι
Οι κάτοικοι των νησιών ήταν ψαράδες και ναυτικοί.
Επαγγέλματα
Εκτός από τις παραπάνω ασχολίες, αρκετοί κάτοικοι ήταν τεχνίτες γεωργικών μέσων και εργαλείων,μεταφορείς και μικρέμποροι των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων τους.

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
πηγή:8ο Δ.Σ. Νάουσας



Δεν υπάρχουν σχόλια :