Προσφατες αναρτησεις

***ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ': H βασιλεία του Όθωνα - ο Ιωάννης Κωλέττης-Στην ερώτηση 4 του blog γραπτή απάντηση στο τετράδιο***

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΝΕΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ - ΚΛΙΚ

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1067 μ.Χ.

Σελτζούκος ιπποτοξότης πολεμιστής
Στα μέσα του 11ου αιώνα εμφανίζονται στα ανατολικά σύνορα, που είναι σχεδόν αφύλακτα, οι Σελτζούκοι-ΚΛΙΚΤούρκοι.Είναι νομαδικά φύλα μογγολικής καταγωγής που μεταναστεύουν από τις στέπες τις Ασίας στη Δύση.

Η εμφάνιση των Σελτζούκων
Ασπάζονται το μωαμεθανισμό και με αρχηγούς τους τον Τογρούλ και τον Αλπ Αρσλάν-ΚΛΙΚ επεκτείνονται στην Αρμενία και στην Καππαδοκία.
Στο Βυζάντιο η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή.Μετά τους Μακεδόνες η νέα δυναστεία αυτοκρατόρων, οι Δούκες, αποδείχτηκαν εντελώς ακατάλληλοι  να ασκήσουν διοίκηση.
Το 1068 μ.Χ. αυτοκράτορας έγινε ο Ρωμανός Δ΄ο Διογένης - ΚΛΙΚ,ένας γενναίος Καππαδόκης στρατηγός,ο οποίος γνώριζε τον κίνδυνο.
Ο Ρωμανός Δ΄ο Διογένης
Οργάνωσε ένα μεγάλο στρατό με σκοπό να συντρίψει τους Σελτζούκους και εκστράτευσε ο ίδιος το Μάρτιο του 1071 μ.Χ.
Μαντζικέρτ 1071:Ο Αλπ Αρσλάν διασκορπίζει την αυτοκρατορική φρουρά
Στις 26 Αυγούστου του 1071 μ.Χ. στο Μαντζικέρτ, η διαφαινόμενη νίκη μετατράπηκε σε οδυνηρή ήττα. Ο Ρωμανός συνελήφθη αιχμάλωτος, γεγονός που συνέβαινε για πρώτη φορά στην ιστορία του Βυζαντίου. Παρά το δυσμενές αποτέλεσμα ο Ρωμανός Διογένης και ο Αλπ Αρσλάν υπέγραψαν μια έντιμη συνθήκη διαρκούς ειρήνης.


Ο Ρωμανός Διογένης αιχμάλωτος
Ο Ρωμανός Διογένης ηττήθηκε, όχι από έλλειψη γενναιότητας, αλλά από τη βιασύνη του να εκστρατεύσει με ένα μεγάλο μέρος του στρατού του μισθοφορικό και ανεκπαίδευτο,τα λάθη του και από την προδοσία των παλατιανών αξιωματικών την κρίσιμη στιγμή της μάχης. Ο Ιωσήφ Ταρχανιώτης και ο Ανδρόνικος Δούκας έγραψαν το όνομά τους στις μελανές σελίδες των προδοτών.
Οι ίδιοι συνέλαβαν το Ρωμανό ως υπεύθυνο της ήττας και τον τύφλωσαν μαζί με το στρατηγό Θεόδωρο Αλυάτη.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1078 μ.Χ.

Ο Ρωμανός πέθανε το 1072 μ.Χ. από τη μόλυνση των τραυμάτων του.Το 1081 μ.Χ.οι παλατιανοί είδαν έκπληκτοι τους Τούρκους να φτάνουν στο Αιγαίο.Είχαν περάσει μόλις δέκα χρόνια μετά την προδοσία του Μαντζικέρτ! Και όμως η άρχουσα τάξη της Πόλης παρέμεινε αμετανόητη!!!!

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1081 μ.Χ.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος των Τούρκων για τη Μικρά Ασία.Το Βυζάντιο, αν και προσπάθησε, ποτέ δεν μπόρεσε να ξαναπάρει πλήρως τον έλεγχο μιας πλούσιας περιοχής που το τροφοδοτούσε με προϊόντα,χρήματα και ικανούς πολεμιστές για την επιβίωσή του.
Ο Αλέξιος Α΄Κομνηνός
Το 1081 μ. Χ. αναλαμβάνει αυτοκράτορας ο Αλέξιος Α΄ο Κομνηνός-ΚΛΙΚ ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους στην Ανατολή.
Την ίδια περίπου εποχή εμφανίζονται στη Δύση οι Νορμανδοί-ΚΛΙΚ,που διακρίνονταν για τις πολεμικές και ναυτικές τους ικανότητες.
Νορμανδοί ιππότες
Προερχόμενοι από το βορρά πέρασαν στην Ιταλία και από εκεί στο Δυρράχιο,πατώντας στα Βαλκάνια.Βάδισαν μέσω της Εγνατίας οδού προς την Κωνσταντινούπολη,ενώ ο στόλος τους λεηλατούσε περιοχές της σημερινής Δυτικής Ελλάδας!
Οι Νορμανδοί στα Βυζαντινά εδάφη
Ο Αλέξιος Κομνηνός βρέθηκε σε δύσκολη θέση ανάμεσα σε δυο εχθρούς.Για να αντιμετωπίσει τους Νορμανδούς ζήτησε τη βοήθεια των Βενετών προσφέροντας εμπορικά προνόμια στη Μεσόγειο,βυζαντινά λιμάνια και επέτρεψε την εγκατάστασή τους στην Κωνσταντινούπολη αφορολόγητα!
Οι Βενετοί αποδέχτηκαν την πρότασή του και από κοινού νίκησαν τους Νορμανδούς απομακρύνοντάς τους οριστικά από τα Βαλκάνια.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Με βάση το πρώτο γράμμα βρες τις λέξεις, συμπλήρωσε και διάβασε περιληπτικά το μάθημα.
Ενώ η αυτοκρατορία περνούσε δύσκολες μέρες, στην Ανατολή παρουσιάστηκαν οι Σ…………..-Τ…………….. από τα βάθη της Ασίας, οι οποίοι είχαν ασπαστεί τη μ…………… θρησκεία.Αρχικά εισέβαλαν στην Α……………… και στην Κ………………… χωρίς να βρουν αντίσταση. Ο Ρ……………… Δ’ ο Δ…………… προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει. Στην φοβερή μάχη του Μ……………… το ……….μ.Χ. ο αυτοκράτορας έχασε την ευκαιρία να νικήσει και πιάστηκε α……………… . Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την κατάκτηση της Μ………… Α………… από τους Τούρκους. Στη Δύση παρουσιάστηκαν οι Ν…………….., που κατέβηκαν από το βορρά, διέθεταν ισχυρό σ…………….. και έκαναν πολλές ε………….. στο Βυζάντιο. Αποβιβάστηκαν στο Δ………… και βάδισαν προς την Κ……………… Ο αυτοκράτορας Α………….. Α’ ο Κ…………… για να τους αντιμετωπίσει αναγκάστηκε να παραχωρήσει προνόμια στους Β……………… . Αυτοί αποδέχτηκαν τις προτάσεις του και από κοινού απομάκρυναν τους Ν………… από τα Β……………….. .

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1)Ποιοι ήταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι και πώς έφτασαν μέχρι την Καισάρεια;
2)Τι προσπάθησε να πετύχει ο Ρωμανός Δ’ ο Διογένης το 1068 μ.Χ.;
3)Τι συνέβη στο Μαντζικέρτ το 1071;
4)Από πού ήρθαν οι Νορμανδοί και ποιες καταστροφές έκαναν;
5)Πώς αντιμετώπισε τους Νορμανδούς ο Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός και γιατί;

6)Ποιο ήταν το όφελος των Βενετών εκείνη την περίοδο;


Δεν υπάρχουν σχόλια :